Flok Uygulaması Nasıl Yapılır?

Floklanacak yüzeye önce yapıştırıcı uygulaması yapılır. Püskürtme, fırça ile sürme, serigrafi gibi yöntemle flok yapıştırıcısı sürülebilir. Daha sonra flok elyafları, elektrostatik voltaj kuvvetiyle ıslak olan yapışkan yüzeye saplanır. Ayrıca parça derinliğine göre bazı ürünlerde elektrostatik-pnömatik flok kaplama uygulaması gerekebilir. Tutkal uygulamasında yüzeyin toz, yağ, silikon içermemesi gerekmektedir.

Prensip olarak herhangi bir tekstil lifi flok olarak kullanılabilir. Fakat floklar genellikle poliamit malzemden imal edilir. Viskon ya da polyamit liflerinin kalınlığı ve uzunluğu uygulamaya göre seçilmelidir. Yüzeyin yumuşak ve kadifemsi doluya sahip olması gerektiğinde ince lifler, fırça efektine sahip olması istendiğinde ise kalın flok lifleri kullanılmalıdır. Ayrıca akustik, ses emici bir yüzey elde etmek için uzun flok lifleri, flok kaplanacak malzemenin hatların daha belirgin olması istendiğinde ise kısa flok lifleri kullanılmalıdır.

Elektrostatik flok kaplama uygulamasının ardından, yapıştırıcının özelliğine göre fırında kurutma ya da ortam şartlarında bekletilerek kurutma işlemi yapılabilir.

Son aşama temizliktir. Flok tozları malzeme üzerinden kontrollü hava basıncı ve yumuşak doğal fırçalarla temizlenebilir.